Destek
Asistanı
Asistan

Sağlıklı Beslenme Takıntısı: Ortareksiya

Sağlıklı Beslenme Takıntısı: Ortareksiya

Bazı kişiler sağlıklı beslenme konusunda fazlaca kafa yorup, yeterli ve dengeli beslenme kavramından uzaklaşıyorlar. Bu kişiler besinleri hormonlu, fazla işlem görmüş, kolesterollü, çok yağlı, kilo yapar diye değerlendirip tamamen hayatından çıkarırken, bazı kişiler sağlıklı olduklarını duydukları besinleri çok fazla yiyerek o sağlıklı etkisini zarara dönüştürme eğilimine girerler.

İngiltere Diyetisyenler Birliği, belirli besinleri yemekten vazgeçen, yediği besinlerin güvenirliğinden aşırı korku duyan insanların sağlıklı beslenme takıntısı olduğunu bildirmişlerdir. Bu kişilerdeki durum tıp dilinde ‘otoreksi növoza’ hastalığı olarak tanımlanmaktadır.

Televizyondan, medyadan, sürekli dinleyip yeterli ve dengeli tüketildiğinde sağlığınız için tehlikeli olmayacak besinleri hayatınızdan çıkarmak ne derece doğru?

Dengeli bir beslenme programında ‘yasaklar’ yoktur… Sadece tüketim sıklığı ve porsiyon kontrolü önemlidir… Bu size klişe gelmesin… Porsiyon kontrolü sağladığınızda veya tüketim sıklığını iyi ayarladığınızda veya beslenme uzmanınız kontrolünde tükettiğinizde  ‘yasak’ olarak düşündüğünüz besinleri tüketmenizde büyük bir sakınca yoktur.

Örneğin ekmeği çoğu kişi diyete başladığında tüketmemesi gerektiğini sanar. Öyle bir şey yok, ekmeksiz diyet olmaz… Her öğünde ekmek dahil tahıl grubundan tüketmeniz gerekir. Tercihiniz beyaz ekmek olmamalıdır sadece… Önerimiz tam tahıllı ekmeklerdir… Ama bu beyaz ekmeği tüketemeyeceğiniz anlamına gelmez… Gittiğiniz bir restoranda,  iş yemeğinde beyaz ekmek tüketmek durumunda kalabilirsiniz. Bu sizin diyetinizi veya yaşam kalitenizi bozmaz…

Kırmızı et tüketmek sakıncalı denir… Hayır… Haftanın 2-3 günü kırmızı et tüketmeniz zaten önerilir. Bunun üzerine çıkmak ve bunu sürdürmek sakıncalıdır.

Yiyecekleri kızartma dışındaki pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlamanız önerilir, ancak seyrek olarak ve çok miktarda tüketmediğiniz sürece bu kızartmalar tüketmeniz zararlı değildir. Sıklığı ve miktarıdır önemli olan.

Diyete başlayanlar, ‘şimdi hamburger yasak dimi’ diye sorarlar genelde… Diyete başladın diye ya da zararı olduğunu duydunuz diye tamamen o besini hayatınızdan çıkarmanız her zaman doğru değildir. Hamburger yasak değil ! Hamburger eti ızgara şeklinde olduğunda, güvenilir bir yerden yediğiniz ve ekmeğinin de etinin de miktarını bildiğiniz sürece yine arada bir yediğiniz hamburger diyetinizi bozmayacaktır.

Sağlıklı bir yaşama geçiyorum diye yararlı olduğunu düşündüğün sebzeyi günde 3-4 porsiyon tüketmek yerine meyvelerinizi çeşitlendirin. İlaç kalıntısı olduğunu düşündüğünüz örneğin elmayı veya havucu hayatınızdan çıkarmak tamamiyle gerekli değildir. Düşük düzeylerde ilaç kalıntılarını vücudumuz tolere edebilir. Sadece bunları yüksek düzeyde almak sakıncalıdır.

Her şeyin azı karar fazlası zarardır… Sağlıklı beslenme takıntınız olmasın, yaşam tarzınız olsun… Hayatta  her şeyin tadını bilerek de sağlıklı olabilirsiniz :)

Yukarı