Destek
Asistanı
Asistan

Bayramda Çok Yedim Ne Yapmalıyım

Bayramda Çok Yedim Ne Yapmalıyım

Bildiğiniz üzere Ramazan ayının son haftasına girmek üzereyiz. Uzun süreli aç kalma durumu, iftar ve sahur vakitlerinin birbirine yakın olması, yeterli su tüketimi yapamama bu senenin en zorlayıcı etkenlerinden birkaçıydı. Ancak; bu noktada önemle belirtmek istediğim husus danışanlarımın aç kalmadan, yeterli su tüketimi yaparak ve öğünlerini dengeleyerek bu ramazan ayını sağlıklı bir şekilde tamamlıyor olmalarıdır J. Bu durumun vermiş olduğu huzurla yazıma devam ediyorum.

Peki bayram tatilinde nasıl beslenmemiz gerekiyor?

Aramızdan bazıları, bu bayram tatilini ya aile, akraba, eş dost ziyaretleriyle ya da kısa süreli sahil kenarında kafa dinleme tatiliyle geçirecek.

Ziyarette bulunacak olanlar, her gittikleri yerde çikolata, şeker vb. gıdalarla birlikte şerbetli tatlı ikramları ile karşılaşacaklar. Hatta bu durum hava sıcaklığı bahanesiyle baklavanın yanında asitli ve şekerli içecek ikramına kadar gidecek. Eee sonuçta misafirperver bir milletiz... Ancak; böyle durumlarda sizlere “AMAN DİKKAT!” diyorum. Bedeninize ve kendinize lütfen bu kötülüğü yapmayın. Anlıyorum, misafiri olduğunuz ev sahibi sizi ikramsız göndermeyecek, bahsettiğim gıdalar sırasıyla fazla fazla gelecek, hatta sen daha gençsin eritirsin ye bakalım diye gaza getirici baskılara maruz kalacaksınız. Böyle durumlarda size tavsiyem gittiğiniz yerlerde ikram olarak şerbetli tatlı yerine meyve veya yoğurt talep etmeniz, içecek için de şekerli içecekler yerine Türk kahvesi (günde max 2 fincan), ayran, su gibi sağlıklı besin öğeleriyle ziyaretinizi tamamlamanızdır. Zor durumda kaldığınız anlarda lütfen yediklerinizin listesini benimle paylaşın ki büyük emeklerle verdiğiniz kiloları geri almamanız için proaktif olalım J. Unutmayın, hiçbir şey sizin sağlığınızdan değerli olamaz.

Tatile gidecek olan arkadaşlar için ise; varsayalım 5 yıldızlı, tam pansiyon günün her saati yiyebilecek bir şeyler bulabileceğiniz bir organizasyona dâhil oldunuz. Sabah kalktınız ve açık büfe kahvaltı salonuna indiniz, kızartmalar, işlenmiş gıdalar (sucuk, salam, sosis, vb.), çeşit çeşit ekmekler, unlu mamuller ve daha yüzlerce besin maddesi. İşte bu noktada nefsiniz ve sağlığınız arasında bir seçim yapmak durumunda kalacaksınız. Burada tavsiyem tatil öncesi programınızın dışına çıkmamanız yönündedir. Çünkü kahvaltıdan çok kısa bir süre sonra zengin menüsü ile öğle yemeği vakti gelecek. Evet, zor olacak anlıyorum ancak kendiniz için bunu yapmak durumundasınız. Çünkü gün içerisinde sizin nefsinize yenilmenize neden olabilecek birçok besin öğesi ile göz göze geleceksiniz, işte oralardan bir diğeri namı değer “SNACK BAR”… Kahvaltıdan sonra akşam yemeğine kadar bir türlü sonu gelmeyecek olan bu bölgede birçok sağlıksız ürünle karşılaşacaksınız. Burada tavsiyem eğer hamburger alacaksanız, ekmeğini yanına almamanız, köftesinin kızartma olmamasına dikkat etmenizdir. Eğer yağda kızartılan bir köfte ise bunun yerine döner vb. bir besin almanız sizin yararınıza olacaktır. Bunun yanında salata çeşitlerinden veya meyve çeşitlerinden almanızı tavsiye ederim. Genelde bu noktalarda kumpirde menü içerisinde yer alabiliyor. İçeriğinde mayonez olmayan ve karbonhidrat içermeyen salatalarla kendinize lezzetli bir kumpir hazırlayabilirsiniz. Akşam yemeklerini ise hafif çorba, balık, salata vb. besinlerle tamamlayabilirsiniz. Gün içerisinde içecek olarak da alkolsüz içeceklerden soda, taze sıkılmış meyve suları, ayran ve su içebilirsiniz. Eğer, alkollü içecek kullanacaksanız günde max 2 kadeh şarap veya 1 su bardağı biranın dışına çıkmamanızı öneririm.

Sonuçta sizi Kocaeli’nde bekleyecek olan diyetisyeniniz olarak hiçbir koşulda aşırıya kaçmadan, formatını benimsediğiniz sağlıklı beslenme metotlarını unutmadan iyi bir bayram tatili geçirmenizi dilerim. Sağlıkla kalın.

Yukarı